Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Βαρελάς ή Βαρελοποιός

Ο Βαρελάς ή Βαρελοποιός

Παλιός βαρελοποιός από την Μηλιά Μετσόβου, που σήμερα ζει και κατοικεί στα Τρίκαλα Θεσσαλίας μου διηγείται την ιστορία και την τέχνη για την κατασκευή των βαρελιών και όχι μόνο.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούσε ήταν το πεύκο, οξιά και το ρόμπολο. Πρώτη διαδικασία ήταν να κάνει αίτηση στο δασαρχείο ώστε να του παραχωρήσουν την ξυλεία που ήθελε όπως πεύκο, οξιά. Επίσης, να του παραχωρήσουν και τα κατακείμενα ξύλα (δηλαδή τα ξύλα που υπήρχαν στο έδαφος) όταν ήταν για το ρόμπολο. Αυτά συλλέγονταν και ο βαρελοποιός επεξεργαζόταν το ξύλο ώστε να το δώσει τη μορφή που ήθελε. Το ξύλο περνούσε από ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια το έκοβαν σε λεπτές σανίδες. Πριν πολλά χρόνια, στην αρχή, το έκαιγαν για να παίρνει την κατάλληλη κλίση αλλά αργότερα αλλάξανε τη διαδικασία αυτή. Τώρα βρέχανε τις λεπτές σανίδες για να παίρνουν εύκολα την κλίση που ήθελαν. Κατόπιν γινόταν το δέσιμο γύρω από τον επίπεδο πυθμένα και τις στερέωναν με τα σιδερένια στεφάνια που τα χτυπούσαν με ένα ειδικό εργαλείο, το ματσακόνι, για να σφίξουν καλά. Κατασκευάζανε βαρελάκι νερού, τυριού, κρασοβάρελα, κάδους για τα σταφύλια (για τη ζύμωση), κανάτες για νερό, κλειδοπίνακα κ.α.

Τέλος, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο βαρελοποιός ήταν: κουφοσκέπαρνο, μπλάνι χεριού μεγάλη και μικρή, τσεκουράκι ή πελέκι, κόφτρα, διαβήτη, σκεπάρνι, πατούρα των βαρελιών, πριόνι ή μπαρζιόλι, αμόνι, ζουμπά για τα στεφάνια και το ματσακόνι (είδος σφυριού).

·        Ο αφηγητής θέλησε την ανωνυμία του.

 

ΜΙΚΡΟ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ
ΣΚΕΠΑΡΝΙ ΚΑΙ ΠΡΙΟΝΙ Ή ΜΠΡΑΤΣΟΝΙ

ΚΟΦΤΡΑ

ΠΑΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΒΑΡΕΛΙΩΝ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΟΥ

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΑΝΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΑΝΗ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΑΜΟΝΙ

ΖΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου